Kontrola hrane po standardima EU

Bez autora
Oct 15 2012

Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem Fonda za podršku novim donatorima i Češka razvojna agencija finansiraju zajedno pilot-projekat pod nazivom Jačanje kapaciteta veterinarskih laboratorija i veterinarskih inspekcija u BiH, radi implementacije Nacionalnog programa praćenja rezidua u skladu sa EU standardima. Osnovni cilj jeste osiguravanje pomoći BiH kako bi uspostavila što bolji sistem kontrole kvaliteta hrane koji bi bio u skladu sa standardima EU. Projekat, koji će trajati 12 mjeseci i koji košta 318.000 američkih dolara, predstavlja nastojanje SAD-a da kroz zajednički rad sa novim donatorima podrže različita nastojanja u BiH i njenom približavanju EU. Do sada su nastojanja institucija na državnom i entitetskom nivou u vezi sa zadovoljavanjem uvjeta EU bila razočaravajuća. Zbog toga što se sporo napredovalo u zadovoljavanju standarda EU u vezi s certificiranjem proizvoda, od 1. januara naredne godine proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda neće moći izvoziti u Hrvatsku. Hiljade poljoprivrednika iz BiH osjetit će negativne posljedice zbog toga.

Kontrola hrane po standardima EUVlada Sjedinjenih Američkih Država putem Fonda za podršku novim donatorima i Češka razvojna agencija finansiraju zajedno pilot-projekat pod nazivom Jačanje kapaciteta veterinarskih laboratorija i veterinarskih inspekcija u BiH, radi implementacije Nacionalnog programa praćenja rezidua u skladu sa EU standardima.

Osnovni cilj jeste osiguravanje pomoći BiH kako bi uspostavila što bolji sistem kontrole kvaliteta hrane koji bi bio u skladu sa standardima EU. Projekat, koji će trajati 12 mjeseci i koji košta 318.000 američkih dolara, predstavlja nastojanje SAD-a da kroz zajednički rad sa novim donatorima podrže različita nastojanja u BiH i njenom približavanju EU.

Negativne posljedice

- Do sada su nastojanja institucija na državnom i entitetskom nivou u vezi sa zadovoljavanjem uvjeta EU bila razočaravajuća. Zbog toga što se sporo napredovalo u zadovoljavanju standarda EU u vezi s certificiranjem proizvoda, od 1. januara naredne godine proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda neće moći izvoziti u Hrvatsku. Hiljade poljoprivrednika iz BiH osjetit će negativne posljedice zbog toga, kazao je ambasador SAD-a u BiH Patrick Moon.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba zahvalio je donatorima na pomoći i podsjetio da je projekt SIDA o infrastrukturi kvaliteta već značajno ojačao bh. laboratorije.

- Uvjeren sam da će ovaj projekat pomoći u prevazilaženju prepreka za izvoz proizvoda animalnog porijekla u EU, istakao je Kalaba.

Češko iskustvo

Češki ambasador u BiH Tomas Szunyog kazao je da je zadovoljan ponuđenim rješenjima u projektu te istakao da je češka vlada veoma zainteresirana za pomaganje BiH u procesu EU integracija.

- Više od desetljeća vrijedno češko iskustvo u provedbi sistema sigurnosti hrane usklađenih sa zahtjevima EU mogu biti od neprocjenjive vrijednosti, jer se BiH kreće prema naprijed kako bi zadovoljila standarde EU, naglasio je Szunyog.

Napredak ovisi o nama

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH ističu da, ukoliko BiH ispuni sve uslove za izvoz svih proizvoda te dobije barem još jedan granični prelaz za izvoz proizvoda animalnog porijekla, negativni efekti bi trebali biti minimizirani.

- Napredak, prije svega, ovisi o nama. Ako ga učinimo, tada bi se trebalo i otvoriti i tržište Europske unije za izvoz, a samim time BiH za investicije iz Hrvatske, rekao je Igor Gavran, analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik